Първо ОУ "Иван Вазов"
Основно училище в град Свиленград

УЧАСТИЕ НА ВАЗОВЦИ В НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

 

ОУ „Иван Вазов“ се включи в Националната седмица на четеното, която се проведе от 22 до 26 октомври в цялата страна с редица изяви. Кампанията се организира от Министерството на образованието и науката. Целта й е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.

            Второкласниците откриха Националната седмица с посещение при първокласниците. Гостите четоха приказки и задаваха гатанки на своите по-малки приятели, които тепърва се учат да четат приказки. Всички заедно пиха от кладенчето на литературата.

            „Дано желанието за четене е пламъче, което никога не угасва!” – сподели класната ръководителка на 2б клас – Нина Иванова.

            Инициативата набра скорост с четене на приказки в ДГ „Слънце“. Там се изявиха четвъртокласниците, които се срещнаха с малчуганите от детската градина, за да им прочетат любимите си приказки. Учениците от 4а и 4б - с класни ръководители Мария Савова и Сийка Проданова избраха за малките „Приказка за трите мечки“, а 4в и 4 г - с класни ръководители Албена Кавказова и Атанаска Добчева - „Принцесата лебед“.

            В щафета на четенето се включиха и третокласниците от 3а и 3б - с класни ръководители Веселина Чавдарова и Камелия Трампова. Те посетиха градската библиотека. Всяко от децата трябваше да прочете по едно изречение от книжката на английската писателка Биатрикс Потър „Зайчето Питър“.

            По време на посещението си в библиотеката 3в и 3г клас с ръководители Златина Крушева и Желязко Чапкънов получиха и възможност да се запознаят с историята на културното средище, разбраха какви книги се предлагат и как трябва да се държат при посещението си тук. Третокласниците най-много харесаха стаята на приказките, която е оборудвана с пуф мебели и изключително интересни книжки за най-малките.

            Малчуганите не пропуснаха да седнат и на компютрите, свързани към Интернет, за да се забавляват.

            По-големите ученици от V-VII клас също се включиха подобаващо в инициативата – петокласниците под ръководството на г-жа Соня Таушанова организираха състезание „Най-добър четец“ за изразително четене, а учениците шестокласници от клуба „Художествено слово“ се състезаваха в надпревара кой е „Най-добър разказвач“. Зрители на събитията бяха учениците от целодневно обучение.

Най-изявените четци и разказвачи получиха грамоти и награди.