Първо ОУ "Иван Вазов"
Основно училище в град Свиленград

"СПОРТУВАМ, ЗА ДА БЪДА ЗДРАВ" - СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Здравословното хранене на учениците е сред основните приоритети в училище „Иван Вазов”, тъй като то е важно не само за правилното израстване на децата, но и за формирането на трайни навици за здравословен начин на живот и за тяхното бъдеще. Така например от години на територията на училището няма традиционните павилиони за закуски и изкушаващи чипсове, снаксове, коли и други вредни храни. За учениците до четвърти клас и тези на целодневно обучение храненето се осъществява единствено в стола на училището, където се следи всекидневно за качеството на храната. Децата получават плодове и мляко по програмите на МОН и Министерството на земеделието.

            Напоследък все повече родители се замислят какво всъщност похапват децата им целодневно и как да ограничат достъпа им до сладките, но вредни храни. Все повече са тези, които са открили решението в кутия за храна от вкъщи. Такива кутии са обичайна практика в училището и доказателство за това, че родители и учители гледат в една посока – здравето и бъдещето на децата.

            Друга позитивна кампаня в тази насока се организира по инициатива на Марияна Чончева – главен експерт в РЗИ – гр. Хасково по профилактиката на болестите и промоция на здравето. Заедно с участето на четвъртоласниицте и техниите класни ръководители - Сийка Проданова, Албена Кавказова, Мария Савова и Атанаска Добчева на 16 ноември тази година се проведе малък спортен празник „Спортувам, за да бъда здрав”.

            Състезателните игри бяха открити от Таня Демирева – ученичка от 4а клас, която изпълни стихотворението „Знам какво да ям”. Последва увлекателна беседа с медицинското лице в училище – г-жа Ганева, като заедно с децата бяха обсъдени полезните и вредните храни, а тя даде ценни съвети за здравословното хранене и хранителния режим на учениците.

            Самите игри преминаха много емоционално. Отборите бяха отлично подготвени, имаха хъс за победа и проявиха голям ентусиазъм. Прецизно жури следеше за спазването на правилата и бързината на състезателите.

            Всички класове се представиха отлично, но най-бърз и точен беше отборът на IVг клас с класен ръководител г-жа Атанаска Добчева, който постигна в крайната надпревара 27 точки. Последваха отборите на  IVб клас с 24т., IVв – 23т. и IVа – 21т.

            Участниците получиха грамоти и награди – топки и дъски за класовете си, осигурени от РЗИ – гр. Хасково.