ПАТРОНЕН ПРАЗНИК ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

Тази година се навършват 170 години от рождението на Народния поет Иван Вазов. Нашето училище носи неговото име от ноември 1933год. От тогава до днес ние, вазовци, празнуваме Патронния си празник в края на всеки месец април с множество изяви, тържества и събития. Обстоятелствата сега са различни, но независимо от тях, ние ще почетем живота и делото на нашия патрон, защото времето, в което живеем, ни показа още по-ясно кои са истинските ценности в нашия свят, как да опазим традициите си, как да обичаме народа и родината си и да сме горди, че сме българи, така както Вазов ни завеща.

      Виртуални разходки и екскурзии в къщите музеи на Иван Вазов в Сопот, Берковица и София „По стъпките на Вазов“, изложби с рисунки, презентации на различни теми - „ Моят роден край“, „Моето любимо училище“ и други, изработени от учениците, онлайн викторини и състезания „Какво знам за Вазов“ и „Моят роден край“, изпълнения на Вазови творби, заснети във видеа на малки и големи вазовци, са само част от събитията в празничната програма, която се планира за тази седмица.

В часовете по български език и часа на класа учениците ще се запознаят по-подробно с живота и творчеството на Вазов, ще научат интересни факти от биографията му, ще разберат повече за творческата история на най-представителните му произведения, като например повестта „Немили - недраги“ и първият български роман „Под игото“.

В тържественото отбелязване на юбилея с поздрави към съучениците и приятелите си ще се включат и музикалните таланти със свои изпълнения на песни и музикални творби по Вазови стихотворения. В онлайн часовете ще звучат  любимите на всички българи „Аз съм българче“, „Питат ли ме де е зората?“, „Тих бял Дунав се вълнува“ и други.

За Патронния празник на вазовци групите по чужди езици също ще разнообразят часовете си със забавни викторини, презентации и проекти. Сред събитията има дори и спортни състезания, като полуфинал и финал на класния турнир по шах за четвъртокласниците.

Групите по ЦДО отправят предизвикателство към своите възпитаници, като им предлагат възможности да рисуват, пишат или изготвят проекти за своя патрон, като качват онлайн изработените материали.

Със свой проект ще се включи и Клубът „Художествено слово“, който подготвя видео материал „Песента на Поета“ - поздрав към всички настоящи и бъдещи вазовци.

За всички участници в състезанията, викторините и конкурсите засега ще има поздравления, онлайн аплодисменти и виртуални награди. Докато дойде времето за истинските живи приключения…

Честит празник, вазовци!