Първо ОУ "Иван Вазов"
Основно училище в град Свиленград

ПЪРВИ КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО "БУДИТЕЛИТЕ И АЗ"

В навечерието на 1 ноември - Денят на Народните будители, в училището се състоя откриване на традиционното състезание „Будителите и аз”. Председателят на журито - госпожа Христина Парушева, старши учител по история и цивилизация, обяви регламента и съобщи, че традиционното състезанието – викторина ще се състои в два кръга, като в него ще участват всички петокласници. Тя предостави възможността представителите на класовете да изтеглят името на своя патрон. Изтеглени бяха: за Vа клас – Д-р Петър Берон, за Vб клас – Христо Ботев, за Vв клас – Иван Вазов и за Vг клас – Паисий Хилендарски.

            Преподавателката по история и цивилизация изясни и критериите, на които трябва да отговарят материалите, подготвени от участниците. Беше изтеглен и жребият за двойките класове, които ще се борят за победа в първия кръг.

            На 13 ноември сили премериха Vб и Vг клас, а на 14 ноември – Vа и Vв клас.

            Петокласниците получиха подкрепа от своите настоящи и бивши класни ръководители, от педагогическия съветник на училището - г-ца Велина Скерлева и публика от другите класове.

            Състезанието откри г-жа Любомира Иванова, председател на журито, която призова всички участници да се изяват добре, да покажат не само знанията, но и отборния си дух, за да спечелят наградата. Класовете бяха много добре подготвени и почти всички петокласници показаха, че са научили основните моменти от биографиите на своите патрони. По-подготвеният отбор в първия кръг на 13 ноември се оказа този на Vб клас с 50% верни отговора.

            Особено оспорвано беше състезанието на 14 ноември, когато победителят – Vв клас спечели само с много малка преднина срещу отбора на Vа клас - 73 срещу 68% верни отговора.

            Така на финалния кръг ще мерят сили отборите на Vб и Vв клас. Учениците ще трябва да се подготвят върху биографиите на Христо Ботев и Иван Вазов. 

            Финалният кръг между излъчените класове победители ще се проведе на 22 ноември. Отговорите от викторината ще бъдат оценявани от жури в състав: Христина Парушева, Любомира Иванова - заместник – директор на училището, и Наска Чавдарова.

            Класът победител ще получи за награда безплатна еднодневна екскурзия до избрана от него историческа местност в областта.