ОУ” Иван Вазов” в Свиленград е вече с изрисувани белошипи ветрушки

ОУ” Иван Вазов” в Свиленград е вече с изрисувани белошипи ветрушки

 

Образите на две белошипи ветрушки вече красят централната фасада на ОУ „Иван Вазов”, Свиленград. За по-малко от седмица Венцислав Йосифов и Иво Илиев от художествения екип на 140 идеи завършиха съвременния стенопис. Графитът представя един от най-редките видове птици в България и емблематичен вид за района на Свиленград.

Ето какво споделя Венцислав Йосифов за дейността им: „Работата по изрисуването на съвременната стенопис беше изключително удовлетворяваща, защото постоянно срещахме искреното удивление на учениците, а също така одобрението и подкрепата на родителите и жителите на Свиленград. Благодарим на Ръководството на ОУ „Иван Вазов” начело с директор Ася Райкова за помощта по време на работата, както и на EVN България, които съдействаха за нашата дейност."

Белошипата ветрушка е един от видовете, предмет на опазване в европейската мрежа. До неотдавна той беше изчезнал за страната вид. Той се „завърна“ в страната, след започване на консервационна програма на Зелени Балкани, реализирана в периода 2013 – 2017г. по проект „По-голям шанс за белошипата ветрушка в Блгария“ LIFE11 NAT/BG/360, съвместно с испанската организация Dema и немската организация EURONATUR. Днес, белошипите ветрушки наброяват до 40 двойки, които гнездят в Модула за адаптация в село Левка.