Първо ОУ "Иван Вазов"
Основно училище в град Свиленград

14 МЕДАЛА И 3 КУПИ ЗА ВАЗОВЦИ ОТ ФИНАЛА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „МОЯТА РОДИНА”

         На 20 и 21 април 2019 година в град Стара Загора се проведе финален кръг на националното състезание „Моята родина“.

         Учениците решаваха тест от 20 въпроса: 18 от изучавания материал по Околен свят за 1 – 2 клас, Човекът и обществото за 3 – 4 клас и История на България за 5 клас. Два от въпросите, подготвени от доц. Светла Атанасова - главен уредник в Регионалния исторически музей - Велико Търново, бяха свързани с Учредителното събрание 1879 г. и 140 години от приемането на Търновската конституция.

         От нашето училище участваха 16 ученици, които се представиха отлично. Те извоюваха 14 медала и взеха 3 купи.

         Медалите са само за състезанието от 20 април.

Златни медалисти са: Димитър Пачов- 1а клас, Мирослав Тодоров- 3г клас,
Таня Демирева – 4а клас, Владимир Влайков и Господин Дичев – 5в клас.

Носители на сребърни медали станаха: Красимира Кръстева- 3г клас, Неда Славова – 3а клас, Патриция Димитрова и Яница Янчева – 5в клас.

С бронзови медали се окичиха: Едита Жусуфи и Едмонд Жусуфи – 2в клас, Весела Коларова- 3а клас, Велик Димитров – 3в клас, Анета Марашева- 5в клас.

         С грамота за четвърто място в състезанието бяха наградени: Галина Керезова от 4б клас и Полина Янчева от 5в клас.

         Класирането за купите става по следния начин: сборът от точките от двата дистанционни кръга и утроения резултат от финала, като при равен брой точки се взема предвид сбора от времената.

         Със своите знания по история на България правото да бъдат носители на трите купи заслужиха: Димитър Пачов, 1а клас – първо място, Господин Дичев, 5в клас – второ място и Таня Демирева, 4а клас – трето място.

         И тримата носители на купи са с максимален брой точки в трите кръга. Класирането им е според времето, което са показали за решаването на тестовите задачи в отделните етапи на състезанието.

         Носителите на златни медали и купи за първо място получиха и книги - подарък от Народното събрание и издателство „Труд“.

         Състезанието не беше леко. Учениците освен да докажат своите знания, трябваше и да научат много допълнителни неща, които не се изучават по програмата за съответния клас. Петокласниците пък изобщо не изучават тази година история на България. Тези успехи се дължат на упорит допълнителен труд на учениците и техните учители: г-жа Огняна Цветкова, г-жа Мария Михайлова, г-жа Веселина Чавдарова, г-жа Златина Крушева, г-н Желязко Чапкънов, г-жа Сийка Проданова, г-жа Мария Савова и г-жа Катя Димитрова, която вече не е в училището, но прие да помага на своите бивши ученици - петокласниците в подготовката им за състезанието през тази учебна година и те да стигнат до финала на едно от най-обичаните родолюбиви състезания.